Deze planten willen een rotsvaste relatie met jou

Deze planten willen een rotsvaste relatie met jou

Met vaste planten in je tuin zorg je voor een goede basis waar je jaar in jaar uit van op aan kan. Maak kennis met deze rotsvaste plantenmix van GroenRijk en bouw een fijne relatie met ze op.

Grote plantenfamilie 
Vaste planten zorgen ervoor dat je altijd verzekerd bent van een groenrijke tuin. Deze kleurrijke vaste planten staan goed langs paden of borderranden, tussen stenen, over muurtjes of in rotstuinen:

Aandachtstrekker Aubrieta gracilis
De eerste bloemen van de Aubrieta gracilis bloeien van april tot en met juni. Deze bodem-bedekker wordt, vanwege de polvorm en de bloemenkleuren, ook wel blauwkussen genoemd. Er bestaan ook paarse, witte en donkerrode variaties. Deze plant haalt een maximale hoogte van ongeveer 15 cm, is wintergroen en kan strenge vorst prima aan. Hij vraagt om zon of halfschaduw en wat kalkrijke, goed doorlatende grond. 

Snelle Saxifraga arendsii
De bloemen van deze bodembedekker steken op stelen uit boven een deken van blaadjes. Er zijn soorten met witte, rode, roze of paarse bloemen. Ze bloeien vanaf april tot juni. De maximale hoogte varieert tussen 10 en 20 cm. De Nederlandse naam steenbreek wil niet zeggen dat hij je tuin ruïneert; de plant zou alleen, als medicijn, nier- en blaasstenen breken. Deze bikkel kan goed tegen droogte en houdt van een plekje in de zon.

Vlammende Phlox
De geurige vlambloem of Phlox is populair onder vlinders, bijen én tuinliefhebbers. De wilde soort is felrood, maar de stervormige bloemen van de meer dan 70 tuinsoorten hebben uiteenlopende kleuren met een contrasterende tint in het hart. Naast laagblijvende soorten, zijn er ook hogere Phloxen die tot zelfs 1,60m kunnen uitgroeien. De winterharde Phlox houdt van humusrijke grond en van zonlicht of halfschaduw. Sommige soorten bloeien al in april, andere in de zomer.

Intrigerende Iberis sempervirens 
De altijd groene Iberis sempervirens vormt van april tot juni vaak een bol kussen vol compacte witte of roze bloemetjes. Door de twee grote en twee kleine blaadjes van de bloemen lijken de kelkjes scheef te groeien, vandaar de Nederlandse naam scheefkelk. De plant houdt van zon, of halfschaduw en groeit snel uit tot een hoogte van maximaal 25 cm. Al te lange stengels kun je na de bloei snoeien, zodat de mooie vorm behouden blijft.


 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...