Monstera deliciosa: jungleplant vol spektakel

Monstera deliciosa: jungleplant vol spektakel

De jungleplant Monstera deliciosa zorgt met zijn bladeren vol gaten voor spektakel in je huis. Zo groot als in de oerwouden zal hij bij jou thuis niet worden. Maar 1,60 meter is haalbaar. Vind je dat teveel? Geen probleem, hij laat zich makkelijk temmen.

Spel van licht en donker
De gatenplant komt oorspronkelijk uit de oerwouden van Zuid- en Midden Amerika. Daar groeit de jonge plant eerst zoveel mogelijk naar het donker tot hij een boom aantreft. Dan verandert de tactiek en gaat hij juist op zoek naar licht. Rondom de boom kan hij zich wel 20 meter omhoog slingeren. Uit de aronskelkachtige bloemen ontstaan lange vruchten die smaken naar banaan en ananas, vandaar de naam deliciosa.

Het geheim van de gaten
De decoratieve gaten van de Monstera deliciosa zijn natuurlijk heel mooi om naar te kijken, maar hebben in het oerwoud ook praktisch nut. Het zonlicht bereikt de onderste bladeren makkelijker en ook het regenwater druppelt eenvoudiger naar de wortels. In je eigen huiskamer kun je mooi volgen hoe de gaten van je Monstera zich ontwikkelen vanuit de hartvormige bladeren. Je kunt er zelfs mee spelen, want licht heeft invloed op de omvang van de gaten. Jonge bladeren vormen minder goed gaten op een donkere plek.

Verzorging is geen monsterklus
De gatenplant staat graag op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Omdat hij van hoge luchtvochtigheid houdt, doe je hem een groot plezier als je de bladeren nu en dan sproeit. Maar pas op voor natte wortels, dus geef niet teveel water. In de zomer geef je één tot twee keer per week een slokje. In de winter hoef je hem maar eens in de twee tot drie weken water te geven. Als je er in de lente en de zomer twee keer per maand wat vloeibare plantenvoeding bij geeft, blijft je Monstera in topvorm. De bladeren zijn giftig, dus zorg dat kinderen en dieren er niet bij kunnen.

Kopje kleiner maken
Jouw gatenplant kan wel 1,60 meter hoog worden. Toch past hij in ieder huis, want je kunt hem ook bijsnoeien. Zo pak je het aan:

  • Dode of gele bladeren kun je rustig afknippen.
     
  • Knip eventueel wat luchtwortels af of steek deze in de potgrond.
     
  • Wil je de plant inkorten, knip dan net boven een bladpaar maximaal een derde af.
  • Mocht je Monstera gaan bloeien, verwijder dan de bloem, deze kost de plant extra energie.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...