Hoe krijg ik mijn kleurtje terug?

Hoe krijg ik mijn kleurtje terug?

Blauwe Hydrangea, ofwel hortensia’s, verschieten van kleur als de grond niet zuur en ijzerhoudend genoeg is. De oplossing is eenvoudig: aluminium sulfaat of kali-aluin in het gietwater en de blauwe kleur is snel terug. Ben je niet zo’n scheikundig? Pokon ‘Hortensia Blauw’ doet precies hetzelfde. Wil je juist voorkomen dat roze hortensia’s blauwig worden? Breng de zuurgraad van je grond dan omlaag met kalk.

Hortensia past in iedere tuin

Bijna iedereen kent wel de Boerenhortensia, de Hydrangea macrophylla. Het is een geliefde blikvanger met royale bolvormige bloemen in roze, wit, rood en blauw. Steeds populairder is de Hydrangea arborescens, ‘Annabelle’ ook wel sneeuwbal genoemd. Deze uit Amerika afkomstige soort geeft een lawine aan witte bollen, tot wel 30 cm in doorsnede! Bloeiende Annabellen zijn het spektakelstuk in je tuin!

Van klassiek tot kunstzinnig

Naast bolle bloemvormen zijn er ook hortensia’s die hun bloemen op een presenteerblaadje leggen. De naam voor die soort komt uit het Duits, ze heten ‘Teller’ ofwel bord. De schermen hebben één kleur, of juist een combinatie van kleuren. Zelfs dieprood en paars komen voor. Bij sommige schermen lijken de binnenste bloempjes niet uit te komen. Dat is maar schijn, ze zijn vooral een stuk kleiner. De buitenste bloemen zijn groot en opvallend. Dat zijn steriele bloemen zonder stampers of meeldraad. De combinatie van korrelig aandoende bloemen in het hart naast open blaadjes aan de rand oogt kunstzinnig en speels. 

Rijke grond, rijke bloei

Hortensia’s slaan het best aan in het vroege voorjaar (maart) of in de herfst (oktober/november). Ze doen het goed op een rijke, kleiachtige, vochtige grond die goed doorlatend is. Vrijwel elke hortensiasoort wil een half zonnige tot half schaduw plek. De bloei is op het hoogtepunt als schoolkinderen zomervakantie hebben. Voor kwekers blijft het een sport om langbloeiende soorten te ontwikkelen. Namen als ‘Endless Summer’ of ‘Forever and Ever’ geven aan dat ze daar uitstekend in slagen.

Hortensia tips & tricks:

  • Je aankoop eerst van dichtbij bewonderen? De meeste soorten kunnen ook op een koele plek in de huiskamer.
  • In optima forma worden hortensia’s 1,5 meter hoog. Belangrijk bij je tuinontwerp!
  • Met aluminiumsulfaat, kali-aluin of Pokon Blauw maak je je hortensia’s blauwer.
  • In de herfst krijgen veel hortensia’s een prachtige najaarsgloed. Zet ze in een vaas op een brocante tafeltje en geniet van een romantisch tafereel.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
De luchtzuiverende lepelplant

Met haar groene, glimmende bladeren, roomwitte aar en spitse schutblad is de Lepelplant echt een beauty. Maar je zou deze plant tekort doen als je haar alleen beoordeelt op haar uiterlijk. De Lepelplant heeft namelijk nog meer in huis en staat bekend om haar luchtzuiverende karakter. In die zuivere lucht voel jij je lekkerder en presteer je beter. Adem in, adem uit.

Lekker luchtvochtig

De Lepelplant komt van ver, namelijk uit het reg...

Lees meer...
Monstera deliciosa: wonderlijke gatenplant

De Monstera deliciosa of gatenplant, is een razend populaire getemde reus uit de jungle. Met zijn opvallende gaten is deze kamerplant niet alleen wonderlijk aantrekkelijk, hij is ook nog eens makkelijk te onderhouden. Bij GroenRijk ontmoet je gegarandeerd jouw nieuwe huiskamerfavoriet.

 

Eyecatcher

Met de Monstera deliciosa haal je een prachtige, decoratieve en ook nog eens luchtzuiverende plant in huis. De imponerende bl...

Lees meer...
kamerplanten
De Goudpalm zuivert de lucht!

De bladeren van de Dypsis lutescens, ook bekend onder de naam Goudpalm, hebben een luchtzuiverende werking. Daarom is de Dypsis zo geschikt als kamer- en kantoorplant. Je vloerbedekking, luchtverfrisser of schoonmaak-producten kunnen toxische stoffen afgeven. De Dypsis klaart de lucht. 

 
Vederpalm

De Dypsis is een vederpalm met prachtige, heldergroene bladeren. De plant komt oorspronkelijk van het Afrikaanse eiland M...

Lees meer...