Groen koraal? Nee, de Rhipsalis!

Groen koraal? Nee, de Rhipsalis!

Sterk vertakkend, kringelend of juist met lange, hangende slierten: de stengels van de Rhipsalis doen je automatisch denken aan koraal. GroenRijk biedt verschillende goed combineerbare soorten van deze sierlijke kamerplant aan.

 

Van de tropen naar jouw woonkamer

Met de Rhipsalis haal je een bijzondere kamerplant in huis die opvalt door zijn afwijkende, op een zeeplant lijkende vorm. Daarom wordt hij ook wel rotskoraal of koraalcactus genoemd. Je zou het van deze kale soort zonder stekels niet verwachten, maar het is een familielid van de cactus. In het wild groeit hij niet in droge woestijngebieden maar juist in tropische oerwouden; vaak op bomen. Toch past dit ‘groene koraal’ zich makkelijk aan de omstandigheden aan en groeit prima in jouw Hollandse huiskamer.

 

Groen gemak

Met de Rhipsalis haal je een makkelijke kamerplant in huis. De behoefte aan water en licht is niet heel groot en dat maakt de Rhipsalis ook voor mensen zonder groene vingers een handige plant. Een Rhipsalis kan wel wat zon én schaduw hebben, overleeft je vakantie, neemt niet veel ruimte in, kan op veel plekken in huis staan of hangen, is luchtzuiverend en combineert goed met andere planten.

 

Verzorgingstips

Je moet heel wat uitspoken, of juist nalaten, voordat een Rhipsalis er zielig uit ziet, toch is het handig om op de volgende punten te letten: 

  • Geef minstens eens in de drie weken water.
  • In de zomer en op een zonnige plek heeft je Rhipsalis meer water nodig.
  • Geef kleine beetjes water en pas als de grond droog is.
  • Gebruik cactuspotgrond als je de plant verpot.
  • Geef alleen in de lente en zomer wat vloeibare cactus- en vetplantvoeding.
  • Te lange stengels kun je afknippen en stekken door ze in aarde te zetten.

 

Verschillende soorten Rhipsalis

Als je een Rhipsalis ziet, raak je vast betoverd door zijn bijzondere uiterlijk en wil je waarschijnlijk meer dan één soort in huis halen. Denk dan eens aan deze vier unieke soorten die je bij GroenRijk kunt vinden:

  • Mesembryanthemoides. Heeft decoratieve naaldvormige blaadjes, dicht op elkaar aan de takken.
  • Hatiora. Heeft een elegante, compacte koraalvorm.
  • Cassutha ‘Oasis’. De sierlijke hangende stengels van deze soort lijken op zeekraal.
  • Cereuscula. Oudere planten krijgen lange stengels met vrolijke vertakkingen aan het eind.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...