Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000 soorten. Ze komen vooral voor in Zuid- en Midden-Amerika, maar ook in andere tropische en subtropische gebieden over de hele wereld. De meeste soorten blijven vrij klein. Zo’n 40 daarvan zijn heel geschikt als kamerplant met vaak prachtige bladeren.

 

Allemaal anders en toch één geheel

De planten in deze mix van GroenRijk zijn zorgvuldig samengesteld en passen prachtig bij elkaar:

  • Peperomia angulata 'Rocca Vivace': frisgroene bladeren met opvallend witte nerven.
  • Peperomia 'Napoli Nights': donkergroene bladeren met donkere nerven, een lichtgrijze waas en een rode onderkant.
  • Peperomia obtipan 'Green Drops': mooie, bijna ronde, dikke groene bladeren.
  • Peperomia 'Rana Verde': bijna hartvormige, dikke bladeren met lichte geeltinten en rode steeltjes.
  • Peperomia caperata 'Rosso': langwerpige, gegroefde, diepgroene bladeren met bruinrode onderkant.
  • Peperomia rotundifolia 'Rondo Venetiano': bijna ronde, lichtgroene blaadjes aan lange, overhangende stengels.

 

Geen groene vingers? Geen probleem!

De Peperomia is een heerlijk makkelijke plant. Zelfs als je deze tips niet keurig opvolgt, heb je kans dat je plant het toch prima blijft doen:

  • De meeste Peperomia-soorten houden vooral van indirect zonlicht.
  • De plant kan best een tijdje zonder water en houdt niet van natte wortels. Laat de grond tussen je gietbeurten daarom eerst licht opdrogen.
  • Je Peperomia krijgt graag af en toe een frisse sproeibeurt.
  • Geef van april tot november maandelijks wat vloeibare plantenvoeding.
  • Haal dode en lelijke bladeren weg en snoei eventueel lange stengels in het voorjaar, dan blijft de plant lekker compact.

 

Vrolijke bloemslierten

Wist je dat een Peperomia ook regelmatig kan bloeien? De bloemen groeien als lange steeltjes boven de plant uit en worden ook wel rattenstaartjes genoemd. Als je ze wegknipt, steekt de plant weer alle energie in haar prachtige bladeren!


 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...
Viola cornuta blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 


Mix van kleuren


Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner e...

Lees meer...